Schema.Org nedir sorusuna verilebilecek en iyi cevap, Sayfaların arama motorlarında iyi mi sunulduğunu, iyileştirmek adına internet sayfasındaki sayfaları biçimlendirmek için HTML’ye eklenen etiketler diyebiliriz.
Schema.Org; web sitenizdeki tüm yapılandırılmış veri gereksinimlerini karşılar. Ürünleri, yorumları, etkinlikleri ve menü ögelerini biçimlendirmek için kullanabilirsiniz. Böylelikle Google şeklinde arama motorları bu verileri alarak, gelişmiş bir şekilde sunabilir. Varlıklı snippet’lar, mobil zengin kartlar yada data grafiğinde bir sıralama istiyorsanız, sayfalarınızı Schema.Org ile işaretlemelisiniz.
Schema.Org Ne İşe Yarar?
Schema.Org ne işe yarar açıklamadan önce yapılandırılmış veri nedir onu izah edelim. Yapılandırılmış veriler; arama motorlarının anlaşılmasını kolaylaştırmak için web sitenize eklediğiniz verilerdir. Çalışması için bir kelime haznesine ve büyük arama motorlarının Schema.Org kullanımına ihtiyacınız vardır. Schema.Org, ürünlerinizi, incelemelerinizi, mahalli işletme listelerinizi detaylarıyla işaretlemek için bir takım etiket ve özellik sunar. Büyük arama motorları olan Google, Bing, Yandex ve Yahoo, toplu olarak bu kelimeleri, internet sayfalarını daha iyi anlamaya yönelik bir araştırmada paylaşılan bir dile erişmek için geliştirdi.
Doğru şekilde uygulanmış olduğunda, arama motorları sayfanızın içeriğini daha iyi anlamak için uygulanan yapılandırılmış verileri kullanabilir. Sonuç olarak, arama neticelerinde, örneğin zengin snippet’ler veya varlıklı kartlar biçiminde daha iyi bir sunum yapabilirsiniz. Bunun yanı sıra, zengin listeleri alacağınız konusunda hiçbir garanti yok, hepsi arama motorlarına bağlı. Peki niçin Schema.Org verilerine ihtiyacınız var?
Ürünlerinizi, incelemelerinizi, etkinliklerinizi ve daha fazlasını yapılandırılmış verilerle Schema.Org biçiminde işaretlemek, sitenizi arama motorları tarafınca anında anlaşılabilir hale getirir. Bu, sitenizin her kısmının tam olarak ne olduğunu anlatabilmeniz anlamına gelir.
Schema.Org SEO İçin Önemli Midir?
Schema.Org biçimindeki yapılandırılmış veriler SEO için önemlidir. Verilerin doğru bir halde uygulanması size daha iyi sıralamalar getirmeyebilir fakat dolaylı olarak sitenizi daha iyi bir arama sonucu haline getirecektir.
Gelişmiş listeler, araştırmacılara bağlantı listesinden bir sonuç seçmenin daha basit bir yolunu sunar. Girişiniz zenginse ve sayfanız listenizin vaat ettiği şeyleri yerine getiriyorsa, satın alan için geçerli bir sonuçtur ve hemen çıkma oranını düşürecektir. Daha düşük bir derhal çıkma oranı, Google’a sitenizin saygın bulunduğunu taahhüt eder.
Buna ek olarak rakiplerinizden bir adım önde olacaksınız. Diyelim ki bir restoranınız var. Eğer beş yıldızlı değerlendirmenizi biçimlendirdiyseniz, değerlendirmelerini imzalamayan rakibinizden öndesiniz anlama gelir. Google bu verileri alır ve direkt arama neticelerinde gösterir. Bunun sonucunda kullanıcılar Google’da bir restoran aradıklarında değerlendirilmesi yapılmış olanı seçeceklerdir.
Schema.Org nasıl Kullanılır?
Sayfalarınızı hazırlamaya adım atmak için Schema.Org’un iyi mi çalıştığını bilmeniz gerekir. Schema.Org’un tüm özelliklerine yakından bakarsanız, kelime haznesinin katı bir hiyerarşisi bulunduğunu görmüş olacaksınız. Her şey birbirine bağlıdır.
Hiyerarşiye bakalım. Bir Schema.Org uygulaması bir nesne ile başlar ve bu en temel ögedir. Bu nesne, örneğin; yaratıcı bir iş, bir etkinlik, organizasyon, kişi, yer ya da ürün benzer biçimde daha spesifik bir türde olabilir.
Örneğin bir film yaratıcı bir iş kategorisine girer. Buna açıklama, yönetmen, oyuncu, afiş, süre veya tür benzer biçimde pek çok özellik ekleyebilirsiniz. Eklemek arzu ettiğiniz özellikler çok fazladır, böylece arzu ettiğiniz kadar özelleştirebilirsiniz. Hangi özelliklerin lüzumlu bulunduğunu ve hangilerinin önerilen olduğunu görmek için Google belgelerindeki spesifikasyonlarından faydalanabilirsiniz.
Yerel işletmeler için daha spesifik bir işletme türü seçebilirsiniz. Bu, arama motorlarının size ilişkin işletme türünü belirlemeyi kolaylaştırır. Yüzlerce yerel işletme türü vardır ve işletmeniz açıklamalara uymuyor olabilir. Ürün Tipleri Ontolojisi’ni kullanarak, girişiniz çok genelse daha ayrıntılı informasyonlar alabilirsiniz. Yerel işletme örneğinden yararlanırsanız, Google’ın işletmenizin NAP (name,adress,phone) ayrıntıları şeklinde birkaç lüzumlu özelliği listelediğini görürsünüz. Buna ek olarak, URL, coğrafi koordinatlar, çalışma saatleri şeklinde önerilen özellikleri de girebilirsiniz. Mümkün olduğu kadar çok bilgiyi doldurmaya çalışın, böylece arama motorları sizi maksimum tercih edilen olarak sunabilir.
Peki Schema.Org ile yapısal veriler nasıl eklenmiş olur?
Verileri sayfalara ekleme mevzusunda zorluk çekiyorsanız JSON-LD kullanabilirsiniz. Bu JavaScript tabanlı veri biçimi, bir kod bloğu oluşturduğu ve artık sayfanızın HTML’sine gömülü olmadığı için yapısal veriler eklemeyi çok daha kolay hale getiriyor. Bu, yazmayı ve bakımı kolaylaştırır, artı hem insanlar bununla beraber makineler tarafından anlaşılması daha iyidir.
Bu tarz şeylerin yanı sıra Schema.Org ile çalışmak zor olmasa da manuel olarak kod eklemek istemeyebilirsiniz. Bu durumda enstrumanlardan faydalanabilirsiniz. Bu enstrumanlar;
- Üreticiler
- Google Veri İşaretleyici
- Google Yapısal Veri İşaretleme yardımcısı
- Hall Analizi ile JSON-LD Schema Üreticisi
- Doğrulayıcılar ve kontrol çalgıları
- Yandex Yapısal Veri Biçimlendirici
- Yandex Yapısal Veri Doğrulayıcı API’sı
- Yapısal Veri kontrol Aracı
- Google Search Console zengin Kartlar
- WordPress Eklentileri
- Yoast SEO Local (mahalli SEO eklentisi; adresiniz, coğrafi konumunuz, çalışma saatleriniz gibi işinizle ilgili detayları Schema.Org’a ekler.)
- Yoast SEO (Yoast SEO; site araması, site adınız, logonuz ve toplumsal profillerinizle ilgili Schema.Org bilgilerinizi web sayfalarınıza eklemek için JSON-LD’yi kullanır.)
Faydalı bir içerik olmuş 🙂